Medlemmars lika värde?

Den senaste veckan har det till och från varit debatt kring Unionen och Sverigedemokraterna. Jag skrev ett inlägg för några dagar sedan om detta.

Unionens Region Stockholm gjorde ett uttalande vid gårdagens regionråd apropå senaste tidens debatt, vilket finns att läsa på Region Stockholms facebooksida. Regionen likt förbundet centralt tar avstånd från rasism och är för alla människors lika värde. Vidare anser regionen att förbundet måste bli bättre på att säkerställa att ingen av medlemmarna ska ha anledning att vara orolig för att bli företrädd av en förtroendevald som inte delar förbundets värderingar.

Tidningen Kollega har i en artikel ställt frågan till ett antal förbund om de tar avstånd från SD samt om det är möjligt att kombinera ett förtroendeuppdrag i förbundet med att vara aktiv medlem i SD. Unionen och Sveriges Ingenjörer är några av förbunden som inte tagit avstånd från partiet och som tillåter förtroendeuppdrag. Andra fackförbund som exempelvis Vision och Byggnads meddelar att de tagit ställning mot SD och att det heller inte är möjligt för medlemmar som är aktiva inom SD att väljas till förtroendeuppdrag. De allra flesta förbund accepterar att medlemmar är aktiva inom SD.

Några funderingar till:

En medlem som inte tillåts vara förtroendevald – Är det möjligt för den personen att fortsätta vara medlem?

Om svaret på frågan blir ”ja” – vad blir konsekvensen med formuleringar i stadgarna likt ”alla människors lika värde” i kombination med exempelvis ”Aktiv medlem är valbar till förtroendeuppdrag inom …”? Blir inte konsekvensen att medlemmarna värderas olika?

En sista fundering – Hur åsiktsregistreras medlemmarna som kandiderar till förtroendeuppdrag? Om en medlem inte är valbar vid ett årsmöte bör väl rimligen valbara medlemmars åsikter på något sätt efterfrågas och sammanställas i valberedningens arbete samt göras tillgängliga för de som ska rösta fram sina förtroendevalda. Hur ska annars medlemmarna veta vilka de ska rösta på alternativt nominera till en post i valberedningen där nomineringar kanske sker direkt vid mötet?

 

******************************************
Detta är inlägg nr 56 av 100 i bloggutmaningen #Blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s