Objektiv

Objektiv var en djungel för mig. Jag hade ingen riktig koll på objektiv och vad de olika siffrorna på objektivet egentligen stod för. Detta till trots så har jag köpt objektiv vid sidan av det standardobjektiv som följer med kamerahuset när man köper ett paket. Så här i efterhand kanske jag skulle gjort lite annorlunda val, även om jag trivs med min nuvarande objektivpark.

Ett objektivs möjlighet att fånga in ett motiv kallas brännvidd. Det finns olika typer av objektiv. Normalobjektiv, fish-eyeobjektiv, vidvinkelobjektiv och teleobjektiv.

Ett normalobjektiv sägs ha en brännvidd som ligger runt 35 – 80 mm i brännvidd. Fish-eye  ligger på en brännvidd under 15mm, dvs en väldigt stor vidvinkel likt ett fisköga. Vidvinkelobjektivets brännvidd ligger någonstans mellan 15 – 35 mm och teleobjektivet börjar från 80mm och uppåt. Ögat sägs ha en brännvidd på cirka 50 mm.

När det gäller objektiv så är uppgifterna på objektiven angivna för fullformatskameror. Med fullformat menas att bildsensorn i kamerahuset har samma format som ett negativ i en analog film. Att bildsensorn i en fullformatskamera är så pass stor gör också att dessa kameror är väldigt mycket dyrare. Min kamera är ingen fullformatskamera utan har en mindre bildsensor. Det innebär också att den brännvidd som anges på objektivet inte riktigt stämmer med resultatet efter som bilden som förmedlas genom objektivet hamnar utanför bildsensorn. Här uppstår något som kallas brännviddsförlängning som i mitt fall som har en Nikon är faktor 1,5 i förhållande till den angivna bländaren på objektivet. Det innebär alltså att ett objektiv som har 50mm i brännvidd i verkligheten med min kamera ger ett resultat motsvarande 80 mm. Mer om brännviddsförlängning och hur bilden påverkas finns att läsa på Objektivguiden.se. För dig med Canonkanera eller för dig med Nikonkamera

Annonser

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.