Kamerans ISO

Som jag nämnde i inlägget En bild blir till så finns tre huvudkomponenter som gör att det blir ett foto. Det är slutaren, bländaren och kamerans ISO. ISO står för International Standard Organisation. Tidigare fanns det begrepp som ASA, DIN etc. men det verkar vara ISO-begreppet som nu gäller. ISO-värdet står för hur ljuskänslig kamerans bildsensor ska vara.

När ska man välja ett högre ISO-värde? En grundregel är när kamerans bländare inte räcker till för att hålla en önskad slutartid för att minimera risken för skakningsoskärpa. Det kanske är så att ljusförhållandena är så pass dåliga att en maxbländare vid ISO-värdet 100 innebär att slutartiden måste vara 1/2 sekund för att ljuset ska bli tillräckligt – då  med en uppenbar risk för skakningsoskärpa. Då finns alternativet att höja upp ISO-värdet (eller så klart fälla upp blixten om förhållandena tillåter det) och därmed få en kort slutartid som följd.

Ett lägre ISO-värde ger skarpa bilder med mindre brus och med ett högre ISO-värde smyger det sig in brus/kornighet i de mörkare partierna i bilden. Nya kameramodeller är duktigare på att ge ett bra resultat vid ett högre ISO-värde. Sedan är det ju så att lite brus i bilden är att föredra. Detta är något man får testa sig fram för att uppnå önskad effekt.

Precis som bländaren och slutaren så innebär ett steg i grundskalan en fördubbling eller halvering av ljuskänsligheten. Skalan startar vid grund-ISO som ligger på 100 eller 200. Hur långt skalan sträcker sig beror på vilken kamera man har. Min Nikon har exempelvis 6 400 som ett högsta ISO-värde. Sedan finns ett begrepp som i min kameradisplay som kallas Hi 0.3, Hi 0.7, Hi 1 och Hi 2. Enligt kamerans manual motsvarar exempelvis Hi 2 ett ISO-värde på 25 600. Som max tror jag nog jag bara använt ISO 3 200 och det var under kursen. Normalt brukar jag fälla upp blixten istället om det tillåts. Men kanske att jag ställer upp ISO-värdet och testar oftare nu än tidigare.

Grundskalan ISO-värden
100 (även kallad grund ISO, kräver mycket bra ljusförhållanden)
200 (fungerar utomhus i molnigt väder)
400 (funkar bra i skugga samt inomhus om det finns mycket ljus)
800 (inomhusfoto
1 600 (kvällstid och i svagt ljus)
3 200
6 400

Rekommendationerna i anslutning till ISO-värdena är inget att följa slaviskt. Det gäller att pröva sig fram till vad som passar kameran och för det resultat man önskar uppnå. Prova på din kamera hur kvällsbilder eller inomhusbilder blir vid högre ISO-värden. På kursen fick jag lära mig att man vid högre ISO-värden ”pressar kameran”. Minns dock inte var begreppet kom ifrån.

Nedan har jag fotograferat samma motiv med samma bländare och slutartid för att illustrera hur ett högre ISO-värde påverkar resultatet. Bilderna är tagna med ISO 100, 800, 3 200 och 6 400

ISO 800 ISO 800
ISO 3200 ISO 3200
Annonser

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.