Gränslöshet som berörde

På TCO:s seminarium i Almedalen som handlade om att höja taket i a-kassan pratade Ulrika Schenström om att opinionsbildning ska kännas i hjärtat för att skapa opinion. Något jag bar med mig under resterande delen av veckan. Vad gör att ett seminarium med dess budskap träffar mitt hjärta? Ett seminarium där budskapet fastnar – ligger kvar i medvetandet och får mig att fundera.  

Samma dag var jag på seminariet ”Vem bär ansvaret för att pappor tar ut flera månader?” Ett seminarium om föräldraförsäkringen som jag tyckte lät intressant men som tyvärr i mitt tycke utvecklades till ett seminarium som inte berör mig annat än genom frustration. Frustrationen över att det fortfarande är en lång väg kvar till ett jämnt uttag av föräldraledighet. Redan innan seminariet startade tittade jag runt i publiken. Övervägande kvinnor…vart var de kommande papporna? De som till stor del kommer vara ansvariga för att pappornas uttag ökar. Seminariet kom att handla mer om politiska ståndpunkter än att ge svar på frågan för seminariet. Lägg till detta en panel som levererade förhärligande klyschor kring pappaledighet som ”det var kaos och yoghurt över allt första veckan jag var hemma”… ”Föräldraledighet…vem hittade på det ordet…”. Är inte säker på att en kvinnlig panel levererat samma citat? Frågan, tillika rubriken för seminariet: Hur ska fler pappor ta ut fler månader i föräldraförsäkringen?. Den lämnades i princip obesvarad.

Jag hade samma dag förmånen att kunna se TedXAlmedalen på plats. Sent på kvällen, i en lummig trädgård, sittandes på en träbänk (ja jag fick träsmak) var det en rad intressanta föreläsare som levererade sina berättelser på temat gränslöshet. Det var berättelser där mycket av innehållet träffade mig rakt i hjärtat. Citat som fick mig att fundera. Exempelvis över hur jag bidrar till att mina barn ser på jorden, inte bara ur ett helikopterperspektiv utan ur ett månperspektiv där jorden framstår som en gränslös planet. Eller för den delen när 880 miljarder bilder blir till en väldigt liten mängd bilder sett ur ett ännu större perspektiv.

Har du inte sett årets upplaga av TedXAlmedalen rekommenderar jag att du gör det.

Det var som sagt några citat jag gick igång på tankemässigt och dessa kommer jag ta upp i några blogginlägg framöver.

Annonser

5 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s