Några saker apropå söndagens artikel ”Så klarar du plånboken vid arbetslöshet” i DN

Satt vid frukostbordet i söndags och bläddrade i en nyligen inhämtad, vinterkall DN. Min uppmärksamhet fastnade direkt på artikeln ”Så klarar du plånboken vid arbetslöshet”. Artikeln tar upp råd om vad som kan dämpa oron om man blir varslad. Jag jobbar till vardags med Unionens inkomstförsäkring så jag gissade att artikeln skulle ta upp något om inkomstförsäkringen som skyddsnät vid arbetslöshet. Mycket riktigt togs inkomstförsäkringen upp.Förutom att jag saknade Unionens inkomstförsäkring i den så reagerade jag på ett par saker i artikeln som jag tycker behöver förtydligas och lyftas fram.

Medlemskap i a-kassan

Artikeln nämner inget om vikten av att vara medlem i en a-kassa. Ett medlemskap i a-kassan är normalt ett krav för att kunna omfattas av en inkomstförsäkring.

Så ett medlemskap i a-kassan – jätteviktigt att komma ihåg!

Hur länge betalas ersättningen ut?

I artikeln står ”Många fack- och yrkesförbund har en inkomstförsäkring inbakad i medlemsavgiften, en försäkring som ger 80 procent av inkomsten i vanligtvis tre fyra månader efter att man förlorat jobbet.

I Unionens inkomstförsäkring, som ingår i medlemskapet betalas ersättning ut i upp till 150 dagar vilket i kalendertid motsvarar runt 7 månader, alltså betydligt längre ersättningstid än vad som anges i DN-artikeln.

Jag gissar att 3-4 månaders ersättningstid är väldigt låg uppskattat i förhållande till de flesta fackliga inkomstförsäkringar.

Kvalificeringstid i inkomstförsäkringen

I artikeln citeras Maria Landeborn som är privatekonom på statliga SBAB.

”- När det gäller inkomstförsäkringar ska man komma ihåg att de gäller endast om det gått minst 12 månader från det att man tecknar den till dess att man blir varslad

I villkoren för Unionens inkomstförsäkring definieras kvalificeringstid så här:

Den försäkringstid som måste gå innan den försäkrade kan få ersättning från försäkringen. Kvalificeringstiden ska vara en sammanhängande period under försäkringstiden omedelbart före arbetslöshetens inträde.

Med arbetslöshetens inträde avses den tidpunkt då man de facto blir arbetslös. Precis som nämns i inledningen av artikeln är ett varsel om uppsägning en signal om att företaget är på gång att vidta åtgärder som i slutändan kan innebära uppsägningar, men inte nödvändigtvis ett tecken på att man blir arbetslös.

Om du omfattas av en annan inkomstförsäkring, ta reda på vad som faktiskt gäller runt kvalificeringstiden i den försäkringen.

Omställningsavtal

Sedan saknar jag helt information i artikeln om att man kan arbeta på ett företag som omfattas av ett omställningsavtal.

Ett omställningsavtal är ett avtal mellan arbetsmarknadens parter och tanken med det är att stötta den som är på väg att eller redan har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist i processen att hitta ett nytt jobb. Det kan också bli aktuellt med ekonomisk ersättning i form av avgångsersättning. Omställningsavtalet omgärdas, precis som inkomstförsäkringen av regler för vem som har rätt att får stöd. Trygghetsråd som exempelvis TRR och TRS jobbar utifrån dessa omställningsavtal.

Annonser

5 comments

  1. Ett steg framåt. Men jag anser fortfarande att det du lyfter fram är så viktigt att det borde synas på http://www.unionen.se också! Och den ideellla upphovsrätten – rätten att bli namngiven som upphovsman – saknas i blogginlägget. Såvida inte Johan Ulvenlöv också reagerade som du i söndags, och att han också jobbar med Unionens inkomstförsäkring till vardags! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s