Bensin

Vad var det första du upplevde inom dig du när du läste rubriken?

Såg du bilder i ditt inre på något som associeras till bensin. En person som tankar, en bensinstation eller något annat.

Eller

upplevde du i ditt inre lukten av bensin eller kanske en känsla av bensin på dina händer.

Eller

var det kanske så att det första du upplevde var något ljud kopplat till bensin. Kanske ljudet av att någon tankar en bil eller ljudet av när man hänger tillbaka handtaget i automaten

På samma sätt kan du analysera hur du upplever andra begrepp exvis:

Kontor
Gitarr
Citron

Självklart kan du uppleva alla delarna. Men om du tänker efter är det kanske något som är lite tydligare. Då kan det vara så att den kategori är den som du upplever vara det bästa sättet för dig att ta till dig information. Om du funderar över när du lyssnar på ett seminarium – är det det du ser på ett bildspel eller det du hör från talaren som fastnar tydligast?

För många år sedan tittade jag på ett program på TV där vuxna personer skulle lära sig läsa. Av olika anledningar hade skolans metoder att lära ut hur man läser inte fungerat. i programmet använde sig läraren av andra metoder för inlärning och till slut personerna hjälpligt läsa texter. Nu minns jag inte exakt vilka metoder som användes och jag har sökt på nätet efter programmet för att hitta länken utan att hitta det. Men jag minns en person som var helt knäckt av att inte kunna ta till sig bokstävernas innebörd. När de övriga i gruppen gjort framsteg med olika metoder för inlärning stod denna person kvar och stampade på ruta ett. Personen lärde sig till slut bokstävernas innebörd genom att känna och klämma på bokstäver.

Ovanstående får mig osökt att tänka på hur enahanda undervisningen i plugget många gånger var, där budskapet trycktes ut på en kanal, antingen genom att läsa eller genom att lyssna i massor. Oftast utan hänsyn till elevens bästa sätt för inlärning.

Utifrån detta finns det en del att fundera över när en presentation ska göras inför en grupp. Hur ska du se till att info i samband med en utbildning tas in både av en person som helst lyssnar, en annan som gärna läser och en tredje som gärna klämmer och känner. Är det inom en känd arbetsgrupp vet du säkert svaret och är det en okänd grupp är det bra att sprida budskapet på så många kanaler som möjligt – bilder, tal och att testa själv.

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s