Det blev ingen egentillverkad cider i år

I år gav vårt äppelträd frukt för första gången på sju år. Det var inte så många frukter, men ändå tillräckligt för en omgång egenproducerad äppelcider. Tyvärr fick en stor del av frukterna bidra till bra kompostjord nästa år istället för cider, då maskar och sniglar förstörde dem. Tack och lov får vi ihop tillräckligt med äpplen till en äppelpaj i alla fall.

Nedanstående recept, som är hämtat från http://www.ninisworld.com testade jag förra året efter tips från @paulronge. Slutresultatet blev inte helt lyckat, så jag hade ambitioner att testa det även i år med ett förhoppningsvis bättre resultat. I år hade jag också tänkt prova att lägga i lite fläderblomsklasar för att få en lite annan smak. Nu får jag vänta med det experimentet till nästa år.

Ingredienser

5 kg äpplen, 3-400 g socker per liter saft, 1 tsk askorbinsyra, 25g citronsyra (ev några klasar fläderblom om så önskas)

  1. Skölj äpplena. De behöver inte skalas (bara det sparar tid och fingrar!)
  2. Skölj ev. av lusar och andra kryp från fläderblomklasarna
  3. Skär varje äpple i fyra delar.
  4. Lägg i en hink el. dyl. behållare.
  5. Häll över kokande vatten (c:a 4 liter).
  6. Tillsätt askorbinsyran, utrörd i lite vatten.
  7. Låt stå i 7-10 dagar (ev. längre, om så krävs; jäsningen börjar efter c:a tre dagar).
  8. Rör om varje dag och mosa (det brukar vara nödvändigt att lägga på en tallrik el.dyl. för att hålla äppelbitarna under vattnet; mosa kan man göra genom att stöta omkring i vattnet med t.ex. en kraftig träsked).
  9. Sila genom en duk eller stort durkslag eller en tratt efter c:a en vecka.
  10. Mät saften och rör i socker efter mängd (se ovan).
  11. Värm i stor kastrull tills sockret smält.
  12. Ta av värmen och tillsätt omedelbart citronsyran, utrörd i lite vatten.
  13. Rör om ordentligt.
  14. Låt svalna (kyl ev. ned).
  15. Häll upp på flaskor.
  16. Låt stå kallt några dagar utan kork.
  17. Korka igen flaskorna (jag valde att ha flaskorna två dagar utan kork, vilket nog var lite för lång tid. Men rädslan för exploderande flaskor gjorde att jag fegade ur en aning).
  18. Korka ur och drick upp all cidern på en kväll.

Alkoholhalten beror av flera variabler, men den brukar blir så pass stark att slutprodukten lämpligen spädes med neutralt mineralvatten. Notera att för tidigt igenkorkade flaskor ofelbart exploderar. Ett tips är därför att förvara flaskorna så att de gör begränsad skada om de skulle explodera.

Enligt upphovsmannen till ursprungsreceptet kan en en ”bubbellös” cider bero på jäsningsklimatet: man skall helst inte ha för ren hink (usch) och gärna använda husets/lägenhetens fuktigaste rum (tvättstugan exempelvis)!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s