Den 11 september

Den 11 september 2009 tog min då drygt ettåriga dotter sina första trevande steg. En väldigt positiv händelse på ett datum som innan dess inneburit negativa minnesbilder.

Att själva datumet sitter så starkt är för det som inträffade i New York den 11 september 2001, då ett antal flygplan kapades och två av dessa flygplan förvandladets till två gigantiska missiler som kraschade in i tvillingtornen. För egen del satt jag på ett kontor i Stockholm när jag nåddes av nyheten att ett flygplan flygit in i World Trade Center. Jag minns min första tanke – ”En olyckshändelse”. Att det skulle röra sig om ett planerat terrordåd fanns inte i min begreppsvärld…då.

Tidsuppfattningen och i vilken ordning allt hände har falnat. Men jag minns att det normalt lättillgängliga internet blev trögt som sirap och det var snudd på omöjligt att gå in på olika webbsidor. Till slut kommer bilderna som visar hur det väller ut rök från skyskraporna. Att det rör sig om ett terrordåd blev allt mer tydligt.

Anna Lindh

Inte lika tydligt som 2001 minns jag den 11 september 2003 – dagen då beskedet att Anna Lindh avlidit kom. Dagen före hade hon blivit svårt knivskuren på en shoppingtur i Stockholm. Det jag minns är en mycket tagen Göran Persson som meddelade att hon avlidit. Kanske beror det på ovissheten om hon skulle klara sig eller ej som gör att minnesbilden inte är lika stark.

Funderar över hur Sverige hade sett ut om hon överlevt den händelsen. Hade vi haft euro? Vem hade varit ordförande i S? Vem hade varit statisminister? Inget att forska vidare i – det är nuet som gäller.

Twitter

Jag kan tänka mig att kapaciteten på internet har förbättrats avsevärt på de 11 år som förflutit sedan 11 september 2001. Men jag funderar ändå över hur informationsspridningen sett ut om exempelvis Twitter funnits då, bortsett från att internet varit segt som sirap. Precis som jag skrev tidigare om terrordådet i Oslo och Utöya (Vart befann du dig den 22 juli 2011), hade jag nog suttit som klistrad vid Twitter och följt det som rapporterades.

Positiva nyheter

Jag har ingen koll, men jag kan tänka mig att de flesta år sedan händelserna 2001 har första sidan på Dagens Nyheter innehållit någonting om de tragiska händelserna i New York. I år lyser ”9/11” helt med sin frånvaro på DN’s förstasidan. Den stora nyheten är att de två svenska journalisterna som suttit fängslade i Etiopien benådats.

DN förstasida 11 september 2012

Alla händelser ovan som har den 11 september som gemensam nämnare finns för alltid i minnesarkivet, mer eller mindre lättillgängliga. Några finns där, nära till hands att plocka fram vid behov, andra kommer fram mer eller mindre automatiskt. Jag hoppas den 11 september framöver innebär att jag automatiskt tar fram bilden av hur @_Storasyster med ett stort leende tar sina första trevande steg hemma hos sin farfar. De andra händelserna låter jag vara kvar i arkivet och plockar fram de vid behov

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s