Årets fläderblomssaft

Även i år blev det fläderblomssaft med blommor från vår fläderblomsbuske.

Nytappad flädersaft

Är rätt enkelt att göra egen fläderblomssaft. Allt som behövs är minst 3-4 dagar innan första glaset ska serveras, en fläderbuske med 40 blomklasar på, en bunke/kastrull som rymmer minst 4 liter, 3 citroner, 1½ kg socker, 1½ l vatten och 50 g citronsyra.

  • Lägg de nyplockade blomklasarna i bunken
  • Skölj citronerna  och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare – lägg sedan skalet i bunken.
  • Skiva citronerna tunt och lägg de i  bunken tillsammans med fläderblommorna och skalet.
  • Koka upp vattnet och rör ner sockret. Dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp (vattnet blir genomskinligt).
  • Rör ner citronsyran och häll sedan den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken.
  • Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.

I år lät jag saften stå och dra en vecka. Blev lika god saft.

När saften dragit klart, sila den genom en silduk eller en tunn kökshandduk.
Häll upp på flaskor och förvara kallt.

Ett mycket enkelt recept som ger mycket god saft. Receptet hittade jag på Allt om mat

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s